De Bernisse staat in de Provinciale Zeeuwse Courant i.v.m. herdenking Toujours Kapelle

ingevoerd op 30-04-2018

Toujours Kapelle gaat het water op

KAPELLE - Toujours Kapelle breidt flink uit. Dit jaar zoekt de organisatie van de Franse week ook het water op. Met een mijnenveger en twee andere marinevaartuigen wil de organisatie ook de gevallenen op zee herdenken.

Willem Adriaansens 26-03-18, 16:43             

,,Op 15 mei 1940 zijn er twee Franse mijnenvegers gezonken op de Westerschelde”, aldus organisator Andries Looijen. ,,De Duquesne 2 en de Henri Guegan zijn toen op magnetische mijnen gelopen in de Wielingen. Die waren daar  door Duitse vliegtuigen afgeworpen. In totaal zijn toen 41 Franse bemanningsleden omgekomen.”.

Toujours Kapelle is de naam van de Franse week die sinds 2013 georganiseerd wordt rondom de Franse herdenking. Vanaf 1950 doet de begraafplaats in Kapelle dienst als militair ereveld voor alle Franse militairen die in Nederland zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu 228 graven.

Voor Looijen was het al een lange  tijd een wens om ook de gezonken schepen bij de Franse herdenkingsweek Toujours Kapelle te betrekken. ,,Daar zijn we nu druk mee bezig. We gaan in de ochtend van donderdag 17 mei de herdenking van de Westerschelde houden.”

Vlissingen

Als lid van het organisatiecomité en eigenaar van oorlogsmuseum Vitality in Kapelle is Looijen zeer begaan met de herdenking. Hij is dan ook blij en trots om te kunnen melden dat de Franse marine ook naar Vlissingen komt. ,,Want de herdenking vindt plaats op de rede van Vlissingen. En op 3 april horen we of de Nederlandse marine ook met een schip komt.”

Het varend monument m.s. Bernisse, een originele mijnenveger uit de Beemsterklasse, is ook voor de herdenking gecharterd. Het schip deed na de bevrijding dienst op de Nederlandse wateren om mijnen onschadelijk te maken. ,,Vanaf dat schip zal de herdenking plaatsvinden. In aanwezigheid van onder meer afgevaardigden van de gemeente Vlissingen en de Franse ambassade. En dan liggen die andere twee schepen erbij.”

Na de herdenking op de Westerschelde komt de Bernisse op zaterdag 19 mei aan de loswal te liggen in Hansweert. ,,Dan kunnen de deelnemers aan de Franse Slag Mars een bezoekje aan de mijnenveger brengen.” De Franse Slag Mars is een wandeltocht met verschillende afstanden, variërend van 5 tot en met 30 kilometer. De tocht wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden in de Franse herdenkingsweek. Vanaf de tien kilometer komen de wandelaars langs het schip. ,,Dan mogen ze aan boord kijken van de Bernisse. Niet-deelnemers mogen dat ook, maar dan tegen betaling.”

Zie ook:   https://www.pzc.nl/bevelanden/toujours-kapelle-gaat-het-water-op~acbe16e4/

bron: PZC