Blankenberge (B) Sail

ingevoerd op 27-05-2015

  • IMG_1190
  • IMAG1190
  • IMAG1191

Gepubliceerd:

Verslag van de reis naar Blankenberge (B) Sail.

Op maandag 12 mei 2015 was het eindelijk zover na een tweetal proefvaarten op 15 april en 22 april en de reünie van de Mijnendienst op 2 mei gingen om 10.00 uur de trossen los om koers te zetten naar Blankenberge. Na het passeren van de sluis van Stellendam, werd de “Bernisse” een echt zeeschip met alle bewegingen die erbij horen.

Daar wij ’s avonds pas met hoogwater de haven van Blankenberge konden inlopen hadden wij geen haast om er te komen en hoefde we niet het uiterste uit motoren te halen. Wij hebben toch nog enige tijd voor de haven liggen steken en toen de wind toenam hebben we zelfs nog slingeringen van 32 graden gehad wat op zich wel een unieke ervaring was zeker voor de bemanningsleden, welke voor de eerste keer meegingen.

Zo rond de klok van 20.00 uur werd de haven van Blankenberge aangelopen waarbij de Vrijwillige Zee Reddingsdienst uit Blankenberge (VBZR) ons reeds tegemoet kwam varen op zee. Bij het binnenlopen werden we veelvuldig gefotografeerd door mensen die kennelijk al op de hoogte waren van onze aankomst.

Vervolgens kwam het moeilijkste gedeelte van de tocht om de “Bernisse” zonder kleerscheuren op haar ligplaats de krijgen. Na een draai in de zwaaikom moest het schip achteruit naar de ligplaats waarbij we geassisteerd werden door de reddingsdienst en de havenmeester. Uiteindelijk met de nodige stootkussens en de stuurmanskunst van onze gezagvoerder  Dick Wijnstekers die een groot compliment verdient hiervoor is het gelukt om af te meren in deze jachthaven. Hier had men nog nooit een schip van deze afmeting (44 meter lang en 8.30 meter breed) in de jachthaven gehad.

Op woensdag hadden wij nog een dag zonder publiek, zodat er nog voor  de nodige victualiën gezorgd kon worden en de laatste werkzaamheden verricht werden.

Vanaf donderdag (Hemelvaartsdag) waren de festiviteiten van de 65ste editie van de havenfeesten officieel gestart en lagen wij daar met in totaal een twintigtal historische schepen. Waarbij wij en de Tres Hombres, het fairtrade schip, dat rum meebrengt over de Atlantische Oceaan de blikvangers waren. Verder ook twee deelnemers aan de Tall Ships Race, de Antwerp Flyer en de Rupel. Bijzonder was ook de vissershulde welke gehouden werd voor alle vissers die op zee gebleven zijn. Hierbij was ook het bestuur van de “Bernisse” aanwezig .

De volgende dagen waren er verschillende demonstraties o.a. van de Zeereddingsdienst en aan de havenkade stonden kraampjes van de brocante markten met veel animatie en muziek zoals het Shanty festival. Later was er een roeiwedstrijd en de vlootparade. Traditioneel werden  de feesten op zondagmiddag afgesloten door de vissersstoet.  Het totaal aantal bezoekers werd geschat op meer dan 100.000

Terugkijkend op deze dagen kunnen we stellen dat wij een zeer leuke week hebben gehad met veel bezoekers aan boord. Verder de zeer  de prettige contacten met de “Kring Officieren Blankenberge” in de persoon van  dhr Hans Driessens, Peter Sabbe van de organisatie en de Havenmeester Antonie Everaert en Robert de Witte van Infrastructuur van de jachtclub RSYB.  Tevens de Zeereddingsdienst, welke ons uitleg gaf over hun werk en een demonstratie liet zien voor de kust, waarbij wij mee mochten varen.

Maandag was het zover. Rond de klok van 13.00 uur werden de trossen losgegooid om bij hoogwater de haven van Blankenberge te verlaten en met een straffe wind op de kop van het schip moesten wij naar zee zien te komen. Met wederom de stuurmanskunst van Dick is het toch gelukt en met een paar forte stoten op de fluit en zwaaiende mensen op de wal zijn hebben wij weer koers richting Hellevoetsluis gezet. Doordat de wind bij aankomst bij de sluizen van Stellendam inmiddels was aangewakkerd naar windkracht 8 konden wij niet meer door de sluis. Hierdoor waren we genoodzaakt om in de buitenhaven te overnachten en op dinsdagmorgen pas aan de Koningskade af te meren..