Platform "Varend Erfgoed van de Koninklijke Marine"

ingevoerd op 03-08-2015

  • Certificaat Varend Erfgoed KM  5-7-15
  • Collage erfgoed
  • Vaandeluitreiking met vaandel 2
  • Vaandeluitreiking met vaandel

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 05-08-2015 | 16:52:37

Platform “Varend Erfgoed Koninklijke Marine”

De marine heeft de afgelopen tijd veel varend materiaal afgestoten. Zeker in de periode dat er veel mijnenvegers in Den Helder lagen zijn schepen een tweede bestaan begonnen bij zeekadettenkorpsen als korpsschip of zijn schepen als stichtingen verder gegaan. Voor het behoud van deze categorie schepen is het platform Varend Erfgoed van de Koninklijke Marine opgericht. Doel hiervan is om de historie van de Marine niet verloren te laten en om de schepen zoveel te helpen deze te behouden, onderlinge kennis uit te wisselen en samen te werken. De schepen en het vliegtuig behouden hierbij hun eigen autonomie waarbij de Marine waar nodig de deelnemers van het platform faciliteert.

Tijdens de Marinedagen in Den helder waar alle varende schepen van het platform aanwezig waren heeft de Marine deze samenwerking bekrachtigd door de uitreiking van een genummerd vaandel met certificaat per deelnemer van dit Platform. De Commandant der Zeestrijdkrachten, de heer Verkerk heeft dit persoonlijk aan alle afgevaardigde van het platform overhandigd.

Nu de start van het platform, mede dankzij Rolf Harder van de Naaldwijk een feit is geworden komt het platform binnenkort voor het eerst als platform bijeen. Hierin wordt besproken hoe we gaan samenwerken en elkaar kunnen helpen. Ook zal er gekeken worden naar een gezamenlijke presentaties op nautische evenementen van deze bijzonder groep schepen.

 

Het platform bestaat nu uit de volgende schepen en vliegtuig:

Ex. Hr.Ms. Naaldwijk (Haarlem, Stichting beheer Naaldwijk), ex, ex. Hr.Ms. Sittard (Harlingen, ZKK Harlingen), ex. Hr.Ms. Roermond (Lemmer, ZKK Lemmer), ex. Hr.Ms. Naarden (Delfzijl, ZKK Delfzijl), ex. Hr.Ms. Mahu en voormalig landingsvaartuig (Amsterdam, stichting Promotie Maritieme Tradities), MS Bernisse (Hellevoetsluis, Stichting tot Behoud van de AMS ms BERNISSE) en Keep Them Landing (Den Hoorn, stichting Keep Them landing) met de landingsvaartuigen, Lima 1, L953, L9513, L9532, L9533 en de L9534, De marine vliegboot de Catalina.

Waarvan de adressen van hun website

Ex. Hr.Ms. Naaldwijk:                   www.vriendenvandenaaldwijk.nl

Ex. Hr.Ms. Sittard:                        www.zkkharlingen.nl

Ex. Hr.Ms. Roermond:                   www.zkklemmer.nl

Ex. Hr.Ms. Naarden:                      www.zkkdelfzijl.nl

Ex. Hr.Ms. Mahu:                          www.mahu880.com

MS Bernisse:                                 www.msbernisse.nl

Keep Tem Landing:                       www.4bootcie.nl

Catalina                                        www.catalina-pby.nl