Reis naar Scheveningen

vlaggetjesdag

  • DSC07445 - kopie
  • DSC07519 - kopie
  • DSC07539 - kopie
  • Reis 5 Scheveningen (27) - kopie

Gepubliceerd:

Nog een enkele tros zit vast aan de wal, gereed voor vertrek. Dan krijgen de bemanning en de twaalf oplopers, waaronder ook twee Belgische ex-marinemannen, veiligheidsinstructie van de voorzitter van de stichting. De opening van de brug in de vesting gaat voorspoedig en op weg naar de sluis van Stellendam gaan ook de hemelsluizen open. Dat wordt barang (kleding) drogen wanneer het weer een beetje droog is. Dat zou niet eerder gebeuren voor we in het zonnetje op volle zee zijn.
Bij het aanlopen van Scheveningen is er rendez-vous met de ‘Mahu’ die ons met hoge vaart passeert, een prachtig gezicht. Na het afmeren, op in het eerste gezicht een weggestopt plaatsje in de hoek van de haven bij de visafslag, bleek dat later een prima plek. De bemanning werd uitgenodigd om de haringparty te bezoeken en daar is door enkelen gebruik van gemaakt. De haringen en het bier werden gratis aangeboden en in dank aanvaard. Contacten met bemanningsleden van de ‘Mahu’ weer hersteld en vragen van geïnteresseerde burgers beantwoord.
Degenen die aan boord waren gebleven genoten van heerlijke spaghetti met saus die volgens enkele oplopers aan de scherpe dus hete kant was. Veel nachtelijk Belgisch toiletbezoek was het gevolg.
Op zaterdagochtend waren, in stromende regen, door kooplui inmiddels de braderiekraampjes met hun waren gevuld en rond het middaguur brak de zon door die de middag aardig opwarmde.
Het werd druk op de markt pal voor ons op de kade en dat zorgde ook dat veel bezoekers de weg naar de Bernisse vonden. Het was een mooie plek om afgemeerd te liggen, veel bekijks en tegen de vijfhonderd bezoekers aan boord. Dat is toch redelijk vermoeiend en de avond doorbrengen op het halfdek in droog en warm weer heeft ook wel wat.
Op zondag rond half negen losgegooid en koers gezet naar zee. Met een frisse wind en stroom mee gaat de reis naar Stellendam voorspoedig. Vlak voor de sluis eerst nog even de snert en roggebrood met spek gegeten en na het passeren van de sluis ook weer snel in Hellevoetsluis. Het binnenlopen van de haven wekt zoals altijd veel belangstelling van de toeristen die verwachten dat we terugzwaaien, wat dan ook gebeurt. Er wordt gereed gemaakt om af te meren. Na ‘meerrol bedankt’ de valreep naar de wal en een laatste biertje in het verblijf. We kunnen terugzien op een geslaagde, probleemloze reis.