Reisverslagen 2019

Reis # 1
24 april 2019 Asverstrooiing

De eerste tocht van het jaar betrof een asverstrooiing. Nadat de gasten aan boord waren ontvangen werd de vlag halfstok gehesen en koers gezet naar het gebied voor de Haringvlietsluizen tegenover Stellendam. Met een erewacht door de bemanning en de diesels op 'stil' werd ceremonieel de as door enkele familieleden verstrooid en door de hele familie bloemen vanaf boord gestrooid. Na een ronde rond de plaats van de ceremonie en drie maal de scheepshoorn te hebben geblazen werd weer koers gezet naar de haven van Hellevoetsluis om de gasten langs de steiger bij de vuurtoren te debarkeren.
Het was een indrukwekkende gebeurtenis.


Reis # 2
24 april 2019 Filmploeg

Tijdens de achtermiddag kwam een zes man en vrouw sterke filmploeg aan boord om op open zee opnames te maken t.b.v. een deel van een documantaire over D-Day in wo2.    Voorbij de sluizen van Stellendam enige tijd afgemeerd om op verzoek van de filmploeg te wachten tot de weers- en licht omstandigheden bruikbaar waren voor de opnamen. Deze dag was zeer wisselvallig wat het weer betrof en dus werden de bemanning en de camera's regelmatig getracteerd op forse regenbuien en sterke wind.
In de buurt van de ankerplaats bij de Maasvlakte aangekomen was het weer een stuk rustiger en werden veel opnames gemaakt waarbij een schitterende zonsondergang een grote rol speelde.
De filmploeg was tot laat in de avond aan het werk, daarna werd koersgezet naar de buitenhaven, om daar om ca. 23.30h af te meren. Het was een lange, maar interssante dag. De volgende dag, de 25e, tijdens de voormiddag weer afgemeerd aan de Koningskade in Hellevoetsluis.


Mooie zonsondergang op de Noordzee


Reis # 3

01 t/m 6 mei 2019 Zaltbommel

Onder zware bewolking met weinig wind snel nog enkele schilderwerkzaamheden aan de romp verricht. Het schip vaargereed gemaakt en met de brug van 15:00h werd koers gezet richting Dordrecht. Tijdens het wachten bij Oud Beijerland op de opening van de brug bij Dordrecht heeft de bemanning de prima macaronischotel verorbert. Om 17:00h afgemeerd aan de Zwijndrechtse kant t.o. Dordrecht als tussenstop. Op 2 mei na de Merwedebrug, de Baanhoekbrug en de brug bij Gorinchem te hebben gepasseerd om 14:30h afgemeerd in Zaltbommel en meerrol en diesels bedankt. Hoewel het schip gesloten is voor bezoek staat er toch al publiek om het afmeren en het schip te bekijken. Morgen, 3 mei gaat het schip open voor ongetwijfeld veel bezoekers. Er komen vandaag ongeveer 250 bezoekers,
dat betekent wat voor morgen. 4 mei gaat een deel van de bemanning als officiele delegatie van de stichting 'Varend Erfgoed' naar de door de gemeente Zaltbommel georganiseerde dodenherdenking.


Bemanning van de AMS 60 Bernisse

Na een heel druk weekend met bezoekers in de rij tot ver het dorp van Zaltbommel en de bemanning op alle plaatsen in het schip het wel en wee van de AMS aan de geingteresserde bezoekers vertelden op maandag de 6e mei het schip gereed gemaakt voor vertrek en dezelfde weg als de heenreis naar Hellevoetsluis gevaren.  De laatste draai van de brug in de vesting gemist en om20:30h afgemeerd in de koopvaardijhaven.
Mooie plek om het benedenschip na al die vele bezoekers in verblijven en whalegang grondig te soppen en schoon op te leveren. Vrijdag naar de Koningskade?


In de middag meert ZM Makkum naast ons af


Reis # 4
15 mei 2019 PV Uniper

Onder prachtige weersomstandigheden hebben leden van de Personeelsvereniging  Uniper met de AMS 60 Bernisse een vaartocht naar het eiland Tiengemeten gemaakt. Na het ceremonieel hijsen van de vlag o.a. met hoornblazer werd door de gasten genoten van een kop koffie met koek. Na een veiligheidsinstructie van de voorzitter van de 'Stichting tot behoud van de AMS ms Bernisse' vertrok het schip vanaf de koopvaardijhaven richting Haringvliet.

De PV leden genoten van het mooie weer en bleven aan dek om het schip te verkennen. In groepjes kregen zij een rondleiding over het gehele schip waarbij de vraag hoe het leven met een kleine 40 bemanningsleden vroeger moet zijn geweest vaak werd gesteld. Enkele bemanningsleden konden daar een realistisch antwoord op geven. Na een heerlijke lunch van soep en luxe broodjes werd weer koers gezet naar Hellevoetsluis en afgemeerd in de koopvaardijhaven. Na het debarkeren van de gasten vertrok de Bernisse naar de vaste ligplaats aan de Koningskade in Hellevoetsluis. Komende weken wordt het schip weer klaargemaakt voor de volgend reis.

 
Leden van de PV in het zonnetje


Reis # 5
14 t/m 16 juni 2019 Scheveningen op vlaggetjesdag

Nog een enkele tros zit vast aan de wal, gereed voor vertrek. Dan krijgen de bemanning en de twaalf oplopers, waaronder ook twee Belgische ex-marinemannen, veiligheidsinstructie van de voorzitter van de stichting. De opening van de brug in de vesting gaat voorspoedig en op weg naar de sluis van Stellendam gaan ook de hemelsluizen open. Dat wordt barang (kleding) drogen wanneer het weer een beetje droog is. Dat zou niet eerder gebeuren voor we in het zonnetje op volle zee zijn.
Bij het aanlopen van Scheveningen is er rendez-vous met de ‘Mahu’ die ons met hoge vaart passeert, een prachtig gezicht. Na het afmeren, op in het eerste gezicht een weggestopt plaatsje in de hoek van de haven bij de visafslag, bleek dat later een prima plek. De bemanning werd uitgenodigd om de haringparty te bezoeken en daar is door enkelen gebruik van gemaakt. De haringen en het bier werden gratis aangeboden en in dank aanvaard. Contacten met bemanningsleden van de ‘Mahu’ weer hersteld en vragen van geïnteresseerde burgers beantwoord.
Degenen die aan boord waren gebleven genoten van heerlijke spaghetti met saus die volgens enkele oplopers aan de scherpe dus hete kant was. Veel nachtelijk Belgisch toiletbezoek was het gevolg.
Op zaterdagochtend waren, in stromende regen, door kooplui inmiddels de braderiekraampjes met hun waren gevuld en rond het middaguur brak de zon door die de middag aardig opwarmde.
Het werd druk op de markt pal voor ons op de kade en dat zorgde ook dat veel bezoekers de weg naar de Bernisse vonden. Het was een mooie plek om afgemeerd te liggen, veel bekijks en tegen de vijfhonderd bezoekers aan boord. Dat is toch redelijk vermoeiend en de avond doorbrengen op het halfdek in droog en warm weer heeft ook wel wat.
Op zondag rond half negen losgegooid en koers gezet naar zee. Met een frisse wind en stroom mee gaat de reis naar Stellendam voorspoedig. Vlak voor de sluis eerst nog even de snert en roggebrood met spek gegeten en na het passeren van de sluis ook weer snel in Hellevoetsluis. Het binnenlopen van de haven wekt zoals altijd veel belangstelling van de toeristen die verwachten dat we terugzwaaien, wat dan ook gebeurt. Er wordt gereed gemaakt om af te meren. Na ‘meerrol bedankt’ de valreep naar de wal en een laatste biertje in het verblijf. We kunnen terugzien op een geslaagde, probleemloze reis.


Reis # 6
28 juni t/m 1 juli Havendagen Terneuzen

Na op de 28e juni om 08:45h de sluis in Stellendam achter ons te hebben gelaten volgt de veiligheidsinstructie voor de bemanning en wordt door een paar bemanningsleden het brandblussysteem getest. Met mooi weer om 14:00h voor de rede van Terneuzen en afgemeerd aan de steiger. Er volgt een hartelijk ontvangst door de bemanningsleden van andere schepen en zo worden de contacten weer versterkt. Een paar mannen gaan even de wal op en bij terugkeer wordt de hele bemanning uitgenodigd voor een rondvaart op een passagiersschip.  Op de achterblijvers na hebben die een leuke rondvaart over de Westerschelde. Er zijn veel wandelaars op de steiger die tot hun teleurstelling het schip nog niet mogen bezoeken, morgen en zondag pas.
Na een aantal genodigden aan boord te hebben genomen op de 29e om 07:00h vertrokken naar Breskens om daar op en neer te houden tot de sloepen van de roeiwedstrijd tussen Breskens en Terneuzen de haven verlaten. Ondertussen een sterrenkok aan boord genomen die met zijn personeel gebruik maakt van ons kombuis en speciale snacks gaat maken voor de gasten aan boord. De oesters die werden klaargemaakt vonden ook gretig aftrek onder de bemanning, net als de kleine kommetjes met speciale hapjes.
Als de roeiwedstrijd van start gaat zijn bijna alle schepen uit Terneuzen aangekomen en begeleiden de roeiers op hun tocht naar Terneuzen. Een prachtig gezicht.
Na weer afgemeerd te zijn in Terneuzen gaat het schip voor bezoek open tot 17:30h. Het is een zeer warme dag en na het schaften de avond doorgebracht op het halfdek met veel oplopers van de andere schepen, o.a. van de naast ons afgemeerde Saeftinghe, ook een varend pronkstuk.
Zondag de 30e was het afgekoeld en met zeer veel bezoekers werd het een goede dag voor de Bernisse. Als besluit een gezamenlijk bezoek van de bemanning aan de lokale Chinees die de volgende dag door darmklachten nog steeds zijn sporen naliet. Op 1 juli om 05:45h afvaart en met prachtige weersomstandigheden na de brug van 13:00h afgemeerd aan de Koningskade te Hellevoetsluis.
Het was weer een mooie reis.


Reis # 7
3 juli 2019 De timmerclub van het Jan Blankendok
vaart heen en weer naar Tiengemeten.

Om 10:00h staan 12 enthousiaste deelnemers aan de dagbesteding houtwerkplaats (timmerclub) Jan Blanken voor de valreep te trappelen om aan boord te mogen gaan. Er staat hen een tocht heen en weer naar het eiland Tiengemeten te wachten en weldra waren ze op ontdekkingstocht over het schip. Toch eerst nog even de veiligheidsinstructie en dan door de brug naar het Haringvliet.  Ze maakten zich niet druk want er waren er bij die al eerder op een schip gevaren hadden dus zeebenen geen probleem.
Nu was het ook prachtig weer dus aan dek kreeg de bemanning het druk met alles over het schip te vertellen. Hoogtepunt was het moment dat degene van de groep die achter het roer wilden staan die gelegenheid ook kregen. Als echte zeerobben stuurden ze het schip over het Haringvliet.
Helaas moest ook nog de lunch aan de bakstafel verorberd worden, dat was wel lekker natuurlijk maar daarna weer snel naar de brug, bak en halfdek, Lekker kletsen met de bemanning.
De hele reis werden heel veel foto’s genomen en er worden thuis weer veel fotoalbums volgeplakt.
Bij het afmeren en aan wal gaan werden veel handen geschud en bedankjes uitgedeeld. Ze hadden het heel erg naar hun zin gehad en vonden het jammer dat de tocht erop zat. Het liefst wilden ze blijven varen. Oké voor de bemanning maar er moest ook getimmerd worden dus de groep ging weer op weg naar de timmerwerkplaats bij het droogdok Jan Blanken.
Dat is dichtbij dus ze zullen nog wel eens zwaaien als ze langs het schip komen.


Een paar leden van de dagbestedingslocatie houtwerkplaats Jan BlankenRoergangers