Reisverslagen 2019

Reis # 1
24 april 2019 Asverstooiing

De eerste tocht van het jaar betrof een asverstrooiing. Nadat de gasten aan boord waren ontvangen werd de vlag halfstok gehesen en koers gezet naar het gebied voor de Haringvlietsluizen tegenover Stellendam. Met een erewacht door de bemanning en de diesels op 'stil' werd ceremonieel de as door enkele familieleden verstrooid en door de hele familie bloemen vanaf boord gestrooid. Na een ronde rond de plaats van de ceremonie en drie maal de scheepshoorn te hebben geblazen werd weer koers gezet naar de haven van Hellevoetsluis om de gasten langs de steiger bij de vuurtoren te debarkeren.
Het was een indrukwekkende gebeurtenis.


Reis # 2
24 april 2019 Filmploeg

Tijdens de achtermiddag kwam een zes man en vrouw sterke filmploeg aan boord om op open zee opnames te maken t.b.v. een deel van een documantaire over D-Day in wo2.    Voorbij de sluizen van Stellendam enige tijd afgemeerd om op verzoek van de filmploeg te wachten tot de weers- en licht omstandigheden bruikbaar waren voor de opnamen. Deze dag was zeer wisselvallig wat het weer betrof en dus werden de bemanning en de camera's regelmatig getracteerd op forse regenbuien en sterke wind.
In de buurt van de ankerplaats bij de Maasvlakte aangekomen was het weer een stuk rustiger en werden veel opnames gemaakt waarbij een schitterende zonsondergang een grote rol speelde.
De filmploeg was tot laat in de avond aan het werk, daarna werd koersgezet naar de buitenhaven, om daar om ca. 23.30h af te meren. Het was een lange, maar interssante dag. De volgende dag, de 25e, tijdens de voormiddag weer afgemeerd aan de Koningskade in Hellevoetsluis.


Mooie zonsondergang op de Noordzee


Reis # 3

01 t/m 6 mei 2019 Zaltbommel

Onder zware bewolking met weinig wind snel nog enkele schilderwerkzaamheden aan de romp verricht. Het schip vaargereed gemaakt en met de brug van 15:00h werd koers gezet richting Dordrecht. Tijdens het wachten bij Oud Beijerland op de opening van de brug bij Dordrecht heeft de bemanning de prima macaronischotel verorbert. Om 17:00h afgemeerd aan de Zwijndrechtse kant t.o. Dordrecht als tussenstop. Op 2 mei na de Merwedebrug, de Baanhoekbrug en de brug bij Gorinchem te hebben gepasseerd om 14:30h afgemeerd in Zaltbommel en meerrol en diesels bedankt. Hoewel het schip gesloten is voor bezoek staat er toch al publiek om het afmeren en het schip te bekijken. Morgen, 3 mei gaat het schip open voor ongetwijfeld veel bezoekers. Er komen vandaag ongeveer 250 bezoekers,
dat betekent wat voor morgen. 4 mei gaat een deel van de bemanning als officiele delegatie van de stichting 'Varend Erfgoed' naar de door de gemeente Zaltbommel georganiseerde dodenherdenking.


Bemanning van de AMS 60 Bernisse

Na een heel druk weekend met bezoekers in de rij tot ver het dorp van Zaltbommel en de bemanning op alle plaatsen in het schip het wel en wee van de AMS aan de geingteresserde bezoekers vertelden op maandag de 6e mei het schip gereed gemaakt voor vertrek en dezelfde weg als de heenreis naar Hellevoetsluis gevaren.  De laatste draai van de brug in de vesting gemist en om20:30h afgemeerd in de koopvaardijhaven.
Mooie plek om het benedenschip na al die vele bezoekers in verblijven en whalegang grondig te soppen en schoon op te leveren. Vrijdag naar de Koningskade?


In de middag meert ZM Makkum naast ons af


Reis # 4
15 mei 2019 PV Uniper

Onder prachtige weersomstandigheden hebben leden van de Personeelsvereniging  Uniper met de AMS 60 Bernisse een vaartocht naar het eiland Tiengemeten gemaakt. Na het ceremonieel hijsen van de vlag o.a. met hoornblazer werd door de gasten genoten van een kop koffie met koek. Na een veiligheidsinstructie van de voorzitter van de 'Stichting tot behoud van de AMS ms Bernisse' vertrok het schip vanaf de koopvaardijhaven richting Haringvliet.

De PV leden genoten van het mooie weer en bleven aan dek om het schip te verkennen. In groepjes kregen zij een rondleiding over het gehele schip waarbij de vraag hoe het leven met een kleine 40 bemanningsleden vroeger moet zijn geweest vaak werd gesteld. Enkele bemanningsleden konden daar een realistisch antwoord op geven. Na een heerlijke lunch van soep en luxe broodjes werd weer koers gezet naar Hellevoetsluis en afgemeerd in de koopvaardijhaven. Na het debarkeren van de gasten vertrok de Bernisse naar de vaste ligplaats aan de Koningskade in Hellevoetsluis. Komende weken wordt het schip weer klaargemaakt voor de volgend reis.

 
Leden van de PV in het zonnetje